img_3745-copy

Stručno putovanje na institut IMBA 2016.

U rujna 2016. godine 34 studenata preddiplomskog i diplomskog studija posjetilo je IMBA institut (Institute of Molecular Biotechnology) u Beču.

IMBA je dio Vienna Biocenter-a koji je jedan od vodećih međunarodnih biomedicinskh centara u Europi. Sastoji se od istraživačkih institucija (Institute of Molecular Biotechnology, Gregor Mendel Institute, Max F. Perutz Laboratories i The Research Institute of Molecular Pathology) te nekoliko ‘biotech’ tvrtki.

U sklopu putovanja razgledali smo i centar grada Beča, poput Bečke katedrale Stephansdom, Rathaus-a, Španjolske škole jahanja, parka Burggarten-a i Volksgarten-a, trga Marije Terezije i dvorca Schonbrunn-a.

Projekt su podržali tvrtka Instrumentalia, Odjel za biotehnologiju i Studentski Zbor Sveučilišta u Rijeci.

 

Stručno putovanje na EMBL institut 2015.

U listopadu 2015. godine 30 studenata preddiplomskog i diplomskog studija posjetilo je EMBL institut (European Molecular Biology Laboratory) u Heidelbergu.

EMBL je jedan od najrazvijenijih laboratorija u Europi pa tako i u svijetu, koji djeluje na čak pet lokaliteta: Heidelberg, Hamburg (GER), Monterotondo (IT), Grenoble (FRA) i EMBL-EBI Hinxton (UK). EMBL je prednjači u znanostima o životu osobito u aspektu molekularne i stanične biologije, biotehnologije i genetike. Glavni laboratorij instituta, a ujedno i onaj koji se bavi najširim spektrom znanosti, je situiran u Heidelbergu.

Studentima je održano kratko uvodno predavanje o EMBL-u, njegovom nastanku, podružnicama u ostalim gradovima te o tome na što se točno misli kada se kaže da je EMBL internacionalna, međuvladina organizacija. Nakon zanimljivog uvoda u bit EMBL-a, gospodin Matija Grgurinović, naš domaćin na EMBL-u, nam je održao prezentaciju EMBL-ovog PhD programa i upoznao nas sa programom doktorskog studija na EMBL-u, sa stipendijom koja financira studij, te konkretno sa samom procedurom prijave na doktorski studij. Da ne bi sve ostalo samo na riječima voditelja projekta, o PhD programu su nam pričale i studentice iz Hrvatske, Jelena Tica i Matilda Maleš koje su upravo ove godine pri kraju sa svojim četverogodišnjim doktorskim studijem. Nakon zanimljivog uvoda posjetili smo tri laboratorija na EMBL-u: Laboratorij genomike, Laboratorij napredne svjetlosne mikroskopije i Laboratorij elektronske mikroskopije gdje smo imali mogućnost zaviriti u laboratorije najvećih stručnjaka u navedenim područjima te na kratko vidjeti čime se bave.

Drugi dan putovanja smo proveli u razgledavanju Heidelberga u pratnji vodiča i ostali ugodno iznenađeni ljepotom grada smještenog na rijeci Neckar. Grad Heidelberg je posebno poznat po svom sveučilištu osnovanom još 1386. godine te cijeli grad odiše studentskom atmosferom. Trećeg dana smo pri povratku posjetili središte Bavarske, München,

Projekt su podržali Odjel za biotehnologiju i Studentski Zbor Sveučilišta u Rijeci.

Galerija fotografija.